Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2008 23:48 - Публичните банки у нас не публикуват достатъчно информация
Автор: plamender Категория: Бизнес   
Прочетен: 2509 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 22.03.2009 20:07


Едва ли ще се намери индустрия по-регулирана от банките. Едва ли има друго капиталово дружество, различно от банката, което да използва толкова голям ливъридж, дейността му да е толкова сложна, а оценката на риска – мисия, почти невъзможна, както се видя напоследък. Оценката на банкови акции, според мен, е най-голямото предизвикателство за финансовите анализатори. Причината за това е спецификата на дейността по оценка на риска.

Крайната цел на всички банкови регулации е да определи индивидуалния размер, за всяка банка, на т.нар. регулативен капитал. С две думи, колкото по-голям е риска, поеман от банката, толкова по-голям регулативен капитал тя трябва да обезпечи. В банковото дело рискът се класифицира в четири категории: кредитен, пазарен, оперативен и бизнес риск. Така популярния Базел II, споразумение за капитала, което банките у нас вече прилагат, е структуриран условно в три раздела, наречени стълбове. Първият стълб определя минималните капиталови изисквания, вторият – надзорен преглед и третия – пазарна дисциплина. Тук ще се спра на третия стълб, който акцентира върху степента на разкриване и оповестяване на надзорна информация пред публиката. Много популярно, особено сега в условията на сурова финансова криза, е мнението, че прозрачността на банковия бизнес е едно от най-рационалните средства за саморегулирането му и неговото дисциплиниране.

Съгласно чл. 335, ал. (1) от Наредба N8 за капиталовата адекватност, всяка банка, на годишна база, публично оповестява доста разширена инфорамция свързана с оценката и управлението на банковия риск. По-нататък в наредбата обаче, се дава възможност, банката да определи необходимостта за по-често оповестяване, когато това се налага от някои особености на нейната дейност като например: обем и обхват на дейността, присъствие на международните капиталови пазари и т.н. Тук, според мен, не е много ясно при какви обстоятелства точно, банките следва да прилага по-кратки срокове за разкриване и оповестяване на горепосочената информация. Всъщност, каква ми е идеята. Мисля, че когато банката е публична, тя трябва да разкрива информация относно оценката и управлението на риска на тримесечна база. Това е необходимно, защото без тази информация, коректна оценката на банковите акции е невъзможна. Следователно не може да се вземе обосновано инвестиционно решение - нещо, което трябва да е основна задача на регулаторите.

Какво е положението у нас? През второто и третото тримесечие на настоящата година, от публичните ни банки, само ЦКБ АД е публикувала информация, в сайта на БФБ, свързана с оценката на риска и изисквана от БНБ, съгласно съответните банковите наредби. Представени са отчети за капиталовата адекватност, ликвидността, класифицираните рискови експозиции и установените специфични провизии за кредитен риск на самостоятелна основа, за установяване на размера на вложенията на банката по чл. 47, ал. 1 от Закона за кредитните институции и др. Макар и да има още много какво да се желае, аз лично намирам тази информация не само за полезна, но и за задължителна. Тази информация, трябва да се публикува от всички публични банки на тримесечна база, най-малко защото средата вече е много динамична, а инвеститорите са страшно чувствителни към недостатъчната прозрачност на капиталовия ни пазар.

Убеден съм, че банките, особено публичните, трябва да се третират различно от небанковите институции по отношение на обема и честотата на разкриването и оповестяването на информация към публиката. Към настоящия момент, с основание може да се твърди, че на тримесечна база, регулаторите (КФН и БНБ) третират банките почти наравно с нефинансовите институции по отношение на публично разкриваната от тях информация. Убеден съм, че това не е редно и банките трябва да разкриват много повече информация за дейността си. Като за начало, могат поне да публикуват тримесечните си отчети предавани в БНБ и свързани с оценката и управлението на банковия риск. Надявам се, инвестиционната общност в лицето на  многото на брои асоциации, да поиска това на редовните си месечни сбирки с КФН. Между другото, много ми е интересно какво точно си говорят сега с КФН, предвид на „полуживия” ни пазар. Ако някои има впечатления, ще съм му много благодарен да ги сподели.

 

Материалът има аналитичен характер и не е препоръка за търговия с акции.



Тагове:   БНБ,


Гласувай:
0



1. анонимен - Федералният резерв беше осъден за укриване на информация
26.08.2009 09:01
Федералният резерв на САЩ ще трябва да публикува детайлна информация за антикризисните мерки, които е предприел, и списък с имената на банките, които са се възползвали от тях. Това реши късно в понеделник федералният съд в Манхатън по дело, заведено срещу централната банка на САЩ от информационната агенция "Блумбърг".

http://www.dnevnik.bg/pazari/finansi/2009/08/25/774591_federalniiat_rezerv_beshe_osuden_za_ukrivane_na/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamender
Категория: Бизнес
Прочетен: 388872
Постинги: 57
Коментари: 626
Гласове: 909
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930