Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2010 11:50 - ЗАЩО ФИНАНСОВИЯТ НАДЗОР ТРЯБВА ДА Е ЦЕНТРАЛИЗИРАН?
Автор: plamender Категория: Бизнес   
Прочетен: 3163 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 01.09.2010 16:47


Преди известно време писах тук, че надзорните функции на КФН трябва да бъдат обединени с тези на Банков надзор в БНБ. Тогава се аргументирах само финансово в полза на това преструктуриране. Допуснах, че качеството на надзорните услуги ще се запази същото, но разходите за предоставянето им ще бъдат значително редуцирани. Тук, както и вероятно в следващи постинги, искам да обърна вниманието Ви върху аргументи в полза на сливането на двата надзора свързани с качеството, не толкова с цената, на надзорните услуги. Теоретично може много да се пише, но си мисля, че ще Ви е по-интересно да говорим с примери от родната ни действителност. Първият казус, на които вчера се натъкнах, е свързан с „Проучване и добив на нефт и газ” АД (ПДНГ) - публична компания, дъщерна на „блу чипа” „Химимпорт” АД. Последният, както добре Ви е известно е финансов конгломерат, част от който е и „ЦКБ” АД. Не случайно използвам термина „финансов конгломерат”, защото точно при регулирането на този тип структури, ползата от централизиран надзор е безспорна.

Сега обръщам вниманието Ви на стр. 26 от междинен съкратен финансов отчет на ПДНГ към 30.06.2010г., където се натъкнах на следното „странно” съвпадение. Дружеството има да взема от някои от собствениците (акционерите си) сумата от 4,576,000 лв., точно толкова, колкото има да дава на „ЦКБ” АД. Схемата вероятно е реализирана по следния начин: „Българска петролна рафинерия” ЕООД, дъщерно дружество на ПДНГ е взела някакъв вид заем от „ЦКБ” АД, който впоследствие е предоставен на акционер или група акционери на ПДНГ. Можем само да се досещаме кои са тези акционери. Ако така е реализирана схемата, не представлява ли това „скрито”, макар и не особено старателно, финансиране, което „ЦКБ” АД е предоставила на въпросните акционери в ПДНГ?

От друга страна „ЦКБ” АД е публична компания и се регулира от КФН, но основно е под надзора на БНБ, докато ПДНГ се регулира само от КФН. Не, че последната не може да си свърши работата и да информира БНБ за „съвпадението”, но едва ли има достатъчно мотивация за това. Много вероятно е, БНБ да не знае, кой е крайния бенефициент на горепосоченото финансиране.  По документи това е „Българска петролна рафинерия” ЕООД, но в действителност заемните средства се ползват от някои друг, неясен за централна банка бенефициент. Ако двата надзора бяха на едно място, БНБ би знаела повече, следователно би вземала по-информирани решения, т.е. банковия надзор би бил по-качествен. Нещо, което особено сега е от изключително значение както за инвеститорите, така и за икономиката като цяло.

Материалът има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.



Тагове:   капиталов пазар,


Гласувай:
2



1. анонимен - Новия финансов надзор в Европа
03.09.2010 10:24
"Европейският съюз е постигнал съгласие за въвеждане на реформи в надзора на финансовия сектор – научава БиБиСи. От следващата година ще бъдат създадени нови агенции за надзор на банки, застрахователни компании и финансови пазари....

Предвижда се създаването и на Комитет за системния риск, който ще има за задача да следи какви рискове крие финансовият сектор за икономиката на Съюза. "

http://www.darikfinance.bg/view_article.php?article_id=39339

Изглежда не сте прав за централизирания надзор у нас. В ЕК мислят по друг начин!
цитирай
2. plamender - Финансовият надзор в Европа
07.09.2010 10:34
Благодаря за уместния коментар, но горепосоченият надзор се осъществява на глобално ниво. Докато на национално, предвид особеностите на местния финансов пазар, единният надзор има много повече предимства, отколкото недостатъци. Напълно съм убеден, че ако се направи читава оценка на въздействието (IA) и анализ разходи-ползи (CBA), резултатите ще са категорично в полза на централизацията на финансовия надзор.
цитирай
3. eien - Колко сили имате и
22.10.2010 13:43
как не Ви напуснаха да обяснявате на някои всезнаещи експериментатори. Сега ще да е от есента. Красив сезон е. Най-красивият.
цитирай
4. plamender - Ейен, това ми е хоби... да обяснявам
22.10.2010 17:12
Междудругото сега казваш, че есента е най-красивия сезон, но пролетта, когато цъфнат "сакура", може да си смениш мнението, особено ако си в Япония.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamender
Категория: Бизнес
Прочетен: 387752
Постинги: 57
Коментари: 626
Гласове: 909
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031