Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2010 09:30 - КАКВАТО ДЪРЖАВАТА, ТАКИВА И ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ. Не може да се срути нещо на „кота” 0.
Автор: plamender Категория: Бизнес   
Прочетен: 4465 Коментари: 11 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Национализират пенсионните фондове”, „Правителството срива капиталовия пазар”, „доверието изчезва” и т.н.все плашещи заглавия в медиите, които вещаят апокалипсис на БФБ.

За да не остана погрешно разбран по-нататък, ще кажа, че предложението на правителството за национализация на професионалните ни пенсионни фондове е абсурдно и ако искаме да правим пенсионна реформа просто трябва да се поучим от Чили. Въпросът тук е друг - трябваше ли правителството да заплаши, че ще „бръкне” в джоба на финансовите посредници, за да ги събуди от сладката дрямка, която мислеха, че ще продължи вечно. Изглежда портфолио мениджърите са проспали Апокалипсиса. Разбираемо е, след като си получават възнагражденията независимо от постигнатите резултати. Какво им пука, че спестяванията на клиентите им са се изпарили, нали все още е останало нещо, с което да им платят заплатите и бонусите. Сривът на капиталовия пазар у нас, втори след този в Исландия, където банковата система фалира и държавата заедно с нея, не им направи голямо впечатление, просрочията по облигации в портфейлите на управляваните от тях фондове, също. Но когато става въпрос за комисионните им, всички се притесниха сериозно за капиталовия ни пазар. Спокойно уважаеми – не може да се срути нещо, което е на „кота 0”. Събудете се, апокалипсисът свърши, а Вие вероятно ще сте последните оцелели. Единствената заплаха за „частните” ни пенсионни фондове е създателят им – държавата. Така, че ако искате да оцелеете е време да се събудите и малко да се потрудите, но не плашете с нещо (фондовия пазар), което е нищо.

„Прехвърлянето на активи и ликвидирането на позиции ще срине капиталовия пазар и ще унищожи доверието в него – нещо което не се случи дори в условията на глобална криза – изтъкват от БАУД и БАЛИП.” „Идеята парите от професионалните фондове да се прехвърлят в НОИ крие непредвидими последствия и звучи шокиращо – твърди председателят на Асоциацията на частните пенсионно осигурителни дружества (АЧПОД) Никола Абаджиев”. Айде не се шокирайте толкова! Та нали и в други държави, това вече се е случвало. Явно тук посредническата общност пак нещо са се объркали. Очевидно е, че доверието в капиталовия ни пазар си отиде още по времето на Апостол Апостолов. И още нещо - ако стойността на един актив вече е паднала с 90%, дали ще падне до 99% няма голямо значение. Към настоящия момент са оцелели само дългосрочните инвеститори. За тях не е важна депресираната текуща цена на акциите, те нямат проблеми с ликвидността, а оцеляването на компаниите в портфейлите им. Последното едва ли ще се повлияе от евентуална национализация на пенсионните фондове.

БФБ има вече значение само за акционерите си. За повечето от тях интересът им е финансов, но не и за мажоритарния акционер. Неговият интерес е ПР-ски. БФБ отдавана вече не е пазар на акции от публични компании, а пазар на дялове и няма абсолютно никакво значение за икономиката на страната. Светът е глобален, малкото ни публични компании гледат към други борси, към други инвеститори. Изглежда портфолио мениджърите проспаха липсата на прозрачност в дейността на т.нар. публични компании. Проспаха и некадърната работа на КФН или може би не спяха, а само си затваряха очите, нали в крайна сметка си взимаха комисионните. В противен случай трябваше да признаят, че портфейлите им са пълни с „боклуци” (акции и облигации от недостатъчно прозрачни компании), вземали са необосновани решения когато са инвестирали, поемали са прекомерен риск или казано по друг начин - просто не са си вършили работата както трябва, но са си получавали комисионните. Имено тяхната политика на прикриване и спотайване позволи на лошите практики на корпоративно управление да изместят добрите, а истинските публични компании да гледат към други борси. Междудругото дали балонът на БФБ не беше създаден точно от същите „големи” експерти управляващи пенсионните и други взаимни фондове?


Материалът има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.




Гласувай:
10




1. анонимен - ИСТИНАТА Е КАТО "ШИЛО В ТОРБА"!!!!
25.10.2010 09:39
РАНО ИЛИ КЪСНО ---ИЗЛИЗА НА БЯЛ СВЯТ!
НЕ ПОЗНАВАМ ,КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗМИШЛЬОТИНА ДА Е УСТОЯЛА НА ВРЕМЕТО!
ВСИЧКИТЕ СЕ КЪСАТ И РАЗПАРЧЕТИСВАТ ПОД НАПОРА НА ВЯТЪРА НА ПРОМЕНИТЕ!

ПОСЛУШАЙТЕ "СКОРПИОНС"!!!!
БЕШЕ ВЕСЕЛО ВРЕМЕ, ЗА КОЕТО СИ СПОМНЯМ С ЛЮБОВ!
"ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЯНАТА "....ОЩЕ НАБИРА СИЛИ У НАС!!!!
цитирай
2. despinida - Напълно споделям написаното от автора.
25.10.2010 11:57
Мистериозната поява от нищото на т.н. частни пенсионни фордове (втори и трети ЛОСТ в пенсионната реформа...каква ирония...щото и един лост ни беше достатъчно тежко бреме...), организирана от държавата, позволи на шепа вътрешни хора да се налапат със заплати и бонуси, за приходи, за които и пръста не са си мръднали, щото хората, искат - не искат, си пращаха парите в техните "портфейли"...които уж бяха гарантирани с 90% държавни ценни книжа..."дръжки", както би казала една моя приятелка...нито гаранциите са гарантирани, нито набраните средства по индивидуалните партиди...още по-малко ни е гарантирано, че някога ще започнем да получаваме адекватни пенсии....
Каквато държавата, такива ни и пенсионните фондове...

ПП: Чудя се кога с министерско постановление ще се наложи да започнем да пращаме пари и в частни здравно-осигурителни каси.... че и тях да напълним с пари... или, да започнем да внасяме част от данъците си в Първи частен ФОЛК - БЮДЖЕТ.... и вервайте ми, народа би го направил без въобще да се замисли, да се противопостави или нещо по-сериозно...:))))
цитирай
3. dungeonkeeper - :)
25.10.2010 14:42
Откъде го измисли това АЧПОД? Съкращението е БАДДПО, и мижавата борсичка е последния проблем в уравнението.
Сега пробват с ППФ, догодина и с УПФ...да им е честито на всички - ББ ще плаща на всеки пенсията ЛИЧНО.
цитирай
4. plamender - Благодаря за коментарите!
25.10.2010 16:33
despinida: Пенсионна реформа с частни пенсионни фондове, - да (имаме много добър пример - Чили); национализация - категорично не! Проблемът тук е, че няма конкуренция между частните пенсионни фондове. Какво им е частното (ползата) тогава? Ако няма конкуренция между тях, каква е разликата между частни и държавни фондове? Да не би експертите в частните да са по-добри от тези в държавните?

dungeonkeeper - Абсолютно вярно, но не мога да променя цитат от интервю в друга медия. Затова цитатът е в кавички. Прав си за "мижавата борса", но нали пенсионните ни фондове ни плашат с нея. Това и казвам - кого ще плашат? Защо не се притесниха за капиталовия пазар, когато се срина с около 90%? Според тях защо се срина почти, колкото в Исладния и сега е един от най-лошо представящите се? Имаше ли балон на БФБ и кой го направи?
цитирай
5. dungeonkeeper - И все пак са се заинатили
25.10.2010 16:58
Пламене, не знам защо се занимават с нашата борсичка, по-скоро е някакъв рев на разните УД-та. Иначе само на последния аукцион бяха презаписани 7 пъти български ДЦК-та (450млн) - сега какво ще се окаже, че те обратно отиват в държавата - тя ще може ли да ги пусне пак в продажба? Днешния аукцион ми е интересно как е завършил, но със сигурност едва ли са записали нещо. Просто затриват парите на осигурените - купуват си дълга обратно :)
ПФ-тата бяха най-големият инвеститор в държавата. А сега накъде? МВФ?
цитирай
6. анонимен - Пенсионната реформа в Чили
28.10.2010 14:11
Как действа най-добрата пенсионна система в света
Хосе Пинера

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7384&sectionid=5&id=0001101
цитирай
7. анонимен - "...малкото ни публични компании гледат към други борси..."
02.11.2010 09:55
Монбат АД внесе проспект за двойно листване

"....Според източници на Investor.bg Монбат от дружеството са проучвали листване на борсите във Франкфурт и Варшава. Във Варшава вече се търгуват книжата на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ.

Планове за листване на Варшавската фондова борса са заявени и от Софарма АД...."


http://www.investor.bg/news/article/107770/339.html
цитирай
8. анонимен - Заради бюджета Полша обмисля временно да спре плащанията към пенсионите фондове
18.11.2010 09:42
На скорошно заседание Туск е казал, че правителството може да позволи на поляците да прехвърлят осигуровките си от частните пенсионни фондове към местния Национален осигурителен институт, твърди "Жечпосполита".

Кабинетът може да реши още да намали плащанията към фондовете наполовина или въобще да ги преустанови за две години - опция, предпочитана от финансовия министър Яцек Ростовски и Ян Кристоф Бйелички, главен икономически съветник на премиера.

Предложените мерки се очаква да спестят на бюджета 20 млрд. злоти (10 млрд. лв.), които правителството плаща ежегодно, за да компенсира трансферите на осигурителния институт към частните пенсионни фондове. Тези разходи увеличават бюджетния дефицит и дълга на страната, която и без това надвишават финансовите еврокритерии от Маахстрихт.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/11/18/995137_zaradi_bjudjeta_polsha_obmislia_vremenno_da_spre/
цитирай
9. eien - Something like:
19.11.2010 11:38
...наливане от пусто в празно.
цитирай
10. анонимен - Унгария последва Аржентина с ултиматум за пенсионните фондове
26.11.2010 09:01
Унгария даде ултиматум на своите граждани да прехвърлят спестяванията си в частни пенсионни фондове към държавата или ще изгубят държавните си пенсии, съобщава Bloomberg.

Новата мярка, обявена вчера от унгарския министър на икономиката Дьорд Матолчи, има за цел да върне под държавен контрол активи за 3 трилиона форинта (14,6 млрд. долара), управлявани от частни пенсионни фондове. Така Будапеща иска да съкрати бюджетния дефицит и публичния дълг. Служителите, които изберат да не върнат спестяванията си в държавната пенсионна система, рискуват да изгубят 70% от пенсията си.

„Това на практика е национализация на частните пенсионни фондове“, казва Дейвид Немет, икономист в ING Groep NV в Будапеща. „Това е най-кошмарният сценарий“.

Будапеща отменя промени в пенсионното законодателство, въведени преди повече от десетилетие.

Унгария, най-тежко обременената от дългове източноевропейска страна, следва примера на Аржентина, която през 2001 г. конфискува пенсионни спестявания за 3,2 млрд. долара, преди страната да спре да обслужва дълговете си. Преди две години правителството в Буенос Айрес национализира индустрия за 24 млрд. долара, за да компенсира намалелите данъчни приходи след преструктурирането на дълга на страната през 2005 г.

http://www.investor.bg/news/article/108890/334.html
цитирай
11. анонимен - Унгария одобри национализацията на частните пенсионни фондове
14.12.2010 10:48
Парламентът на Унгария прие мерки, с които на практика ще се стигне до национализация на активите на задължителните частни пенсионни фондове. По този начин страната заличава повече от десет години в развитието на пенсионната си система, като отменя предприетите през 1998 година реформи, пише Financial Times.

Решението на парламента дойде в ранните часове на днешния ден, след като до късно вчера се водеха парламентарни преговори. Съгласно него, унгарците ще бъдат задължени да прехвърлят средствата си от задължителните частни пенсионни фондове към държавните. Става дума за сума от около 14 млрд. долара

При гласуването 250 от депутатите се обявиха в подкрепа на национализацията, 58 гласа бяха против, а 43-ма се въздържаха. Въпреки дискусиите при гласуването нямаше проблеми, тъй като управляващата партия на премиера Виктор Орбан притежава мнозинство от 2/3.

http://www.investor.bg/news/article/109696/335.html

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamender
Категория: Бизнес
Прочетен: 389060
Постинги: 57
Коментари: 626
Гласове: 909
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930