Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 10:34 - ОФИЦИАЛНА ИЛИ "СИВА" ДАНЪЧНА АМНИСТИЯ?
Автор: plamender Категория: Бизнес   
Прочетен: 3823 Коментари: 7 Гласове:
4



Парадокс е, че у нас на данъчната амнистия се гледа като на нещо лошо, неморално и направо престъпно, при условие, че откакто националният бизнес откри офшорните компании, се намираме в условията на постоянно действаща, необявена или „сива” данъчна амнистия.

През последните две години държави, като Италия, Великобритания, Франция, редица американски щати, Турция, че дори и Гърция, въпреки възраженията на МВФ, обявиха различни данъчни амнистии. Тези страни обосноваха решението си като съществена антикризисна мярка, която предвид текущата конюнктура, ще създаде повече текущи ползи отколкото бъдещи вреди. В края 2009 и началото на 2010г. италианците успяха да декларират общо 104,5 млрд. евро като заплатиха фиксирана такса между 5% и 7%. Така седеммесечната данъчната амнистия в Италия донесе около 5,6 млрд. евро в бюджета. Интересно защо нашето правителството си заравя главата в земята и не вижда, че всъщност у нас действа постоянна, многогодишна данъчна амнистия, която не носи нищо на бюджета, за разлика от седеммесечната данъчна амнистия в Италия. У нас сивата икономика е по-голяма от тази в Италия макар, че и там не е малка. Печалбите от сивата икономика или пак се реинвестират в сивата икономика или се легализират през офшорни компании. И в двата случая нищо не влиза в държавния бюджет и така повече от 15г. насам. Още повече, при преминаването на тези пари през офшорни компании се плащат такси на други държави, т.е. така действащата у нас постоянна данъчна амнистия вместо да пълни нашия бюджет, тя финансира чужди държави. И не само това, ами и води до неясна собственост на редица бизнеси, като финансови институции и медии, които са от важно значение за националната икономика.

Противниците на данъчната амнистия повтарят едно и също независимо от текущата конюнктура. Рискът от морален хазарт е бил голям. Данъкоплатците щели да крият в бъдеще данъци, очакващи следващата данъчна амнистия. Това е така, но не и в настоящите не толкова морални времена, когато видяхме фараони като Мейдоф, корупция на висше ниво в уж некорумпираните САЩ, амнистия на международни терористи като полк. Кадафи, в момента представляващ един от най-големите акционери в най-голямата италианска банка и др.

В тези кризисни времена, данъчната амнистия е определено антикризисна мярка и умните правителства не се поколебаха да я приложат. Едно е сигурно тя е много по-полезна, най-вече за бюджета, от сега действащата у нас неофициална данъчна амнистия.




Гласувай:
4



1. анонимен - Съгласен с особено мнение
10.02.2011 00:23
Г-н Дерменджиев,
Аргументите ви са много силни, но пропускате един много важен факт - намираме се в България. Категорично не мога да се съглася с някои виждания, които излагате в статията.

1. Нали сте наясно, че от 1 Януари има 10% данък върху преводите към офшорни сметки. Това е една от стъпките, която ще направи тотално неизгодно използването на юридически лица, регистрирани в тези зони, защото ще спре изходящия паричен поток натам, който трябва да бъде амнистиран сега ... според Вас. Така единствената полза от офшорните компании остава анонимността. Въпрос на много малко време е икономическата изгода от офшорни компании да угасне.
2. Тези юридически лица не плащат данъци в тези юрисдикции, а нищожни такси за подръжка.
3. Каква е гаранцията, че амнистираните пари ще бъдат инвестирани разумно, а няма да се похарчат за потребление на яхти, джипове и прочие. Освен това аз категорично не съм съгласен от тази амнистия да бъде извършена, защото ще бъде следващ удар по българския народ ... ще разширим пазара за търговия с влияние. Поне нямам причина да си мисля друго, след като съм видял как се "инвестираха" парите от годините на луд икономически растеж преди 4-5 лета.
4. Кризата дойде много навреме, защото ще има тъй желания лекуващ ефект за българската икономика и ще изхвърли псевдо-предприемачите от играта. Просто ще ликвидира паразитните субекти в бизнеса, които са основна причина за многогодишното "боледуване" на стопанството ни.
Още малко време остана, за бъде довършен този процес.
Тези, които не могат да плуват, защото се возеха на яхти и не развиваха бизнеса си, вече се давят.
цитирай
2. plamender - Благодаря за смисления коментар. Ето какво мисля аз:
10.02.2011 09:07
1. Наясно съм с този нов данък, но парите, които се "перат" през офшорни зони се генерират от сивата икономика, т.е. не са "по документи". Схеми за изнасяне от странaта към офшорни сметки... "бол". Изнасят се нелегално, после се внасят легално като инвестиции.
2. Не са толкова нищожни таксите когато включите административните разходи, плащани на местни резиденти там, както и косвените такси и остоиностите риска. Но дори и Вие да сте прав, едно е сигурно, в националния бюджет влизат нула лв. такси, а дори и има разходи по администрацията на тези "чуждестрани" инвестиции.
3. Гаранцията е същата каквато сега! Яхтата поне ще е ясно кой я притежава, сега същата се води на офшорка.
4. Това, че кризата е полезна, е мит. Много по-ефективно е да преструктурираш икономиката с рационални политики, отколкото да фалираш и да чакаш нещата да се случат от самосебе си. Това е въпрос на политическа воля и кадърност или казано по друг начин на "административен капацитет". Ние, подобно на повечето "нови" демокрации нямаме нито едното нито другото. Красноречиво доказателство за това е ниското ниво на образование у нас.

Поздрави и успех!
цитирай
3. анонимен - за
25.02.2011 20:53
Господин Дермеджиев първо се научете да пишете правилно на български език, а след това изказвайте псевдо мнението си без никакакви знания в областа.
цитирай
4. анонимен - До анонимен 3
28.02.2011 13:15
Колега не се ядосвай, на поправката по Корпоративни финанси Дерменджиев няма да изпитва. В УНСС, който не се е записал, той не е завършил.
цитирай
5. plamender - Колеги залягайте да учите и не разчитайте на късмета си!
01.03.2011 09:41
Не сте добре информиран колега. Първо изпитвам на поправките и второ скъсаните при мен са над 50%, за съжаление.
цитирай
6. plamender - в. Пари
14.03.2011 09:44

"Една четвърт от чуждите инвестиции през 2010 г. се оказаха български"
http://www.pari.bg/article/2011/3/11/Edna_chetvrt_ot_chuzhdite_investicii_prez_2010_g_se_okazaha_blgarski

"Добре е, че парите се връщат обратно в страната"
http://www.pari.bg/article/2011/03/11/Dobre_e_che_parite_se_vrshhat_obratno_v_stranata
цитирай
7. анонимен - В САЩ правят данъчна амнистия, а ние сме ........
21.09.2011 10:53
Според администрацията около 30 000 човека доброволно са декларирали офшорните си сметки като част от програма за амнистия, в резултат на която САЩ са събрали 2.7 млрд. долара.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/09/20/1160487_sasht_razsledva_8_ofshorni_banki_za_podpomagane_pri/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamender
Категория: Бизнес
Прочетен: 389000
Постинги: 57
Коментари: 626
Гласове: 909
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930