Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2011 11:55 - Лош инвеститор ли е Химимпорт?
Автор: plamender Категория: Бизнес   
Прочетен: 4589 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 21.06.2011 14:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Какво ще се случи ако г-н Иво Каменов официално се срещне с нашия министър председател, президента или друг висш държавен лидер за да дискутират стратегията и значението на представлявания от него финансов конгломерат „Химимпорт” АД[1] за националната икономика? Предвид лидерските позиции на холдинга в ключови за българската икономика отрасли като земеделие, транспорт, търговия, инфраструктура и финанси, такива срещи би следвало да се случват регулярно. Президентът и министър председателят сигурно не искат и да чуят за такава среща, защото вместо по същество, медиите пак ще запеят старите шлагери за „ТИМ”, корупция и т.н. Точно сега, преди избори, рейтингът на политиците може да пострада. Въпросът е, дали това поведение е добро за държавата, макар и да е добро за политиците.

Очевидно г-н Каменов е добре приет в Казан, столицата на богатата на петрол и други полезни изкопаеми Република Татарстан. Градът е на върха на класацията на руските градове с най-добър бизнес климат, според проучване на „Форбс”. Допълнителен стимул за инвестиции е предстоящата XXVII Универсиада 2013, която ще се проведе в Казан. Там очевидно „Химимпорт” е добър инвеститор и местните политически лидери подкрепят инвестициите му. На 25.05.2011г. Президентът на Република Татарстан г-н Рустам Мениханов се е срещнал с г-н Иво Каменов в качеството му на изпълнителен директор на „Химимпорт” за да обсъдят въпроси свързани с модернизацията на „Международно летище „Казан” и развитието на авиокомпания „Татарстан” (виж снимката по-долу)

image

Пресс-служба Президента РТ, 25 мая 2011 г.

По-малко от два месеца преди това на 17.03.2011г. компании от групата на „Химимпорт” подписват договори с „Международно летище „Казан” и авиокомпания „Татарстан” за създаването съответно на ЗАО „Тат-Авиа” и ЗАО „Тат-Аеро”. Церемонията по подписването се е състояла в „Дом на правителството на Република Татарстан” в присъствието на Президента на Република Татарстан г-н Рустам Мениханов.

Горепосочените сделки представляват форми на публично-частно партньорство, което очевидно привлича чужди инвестиции. За съжаление тези инвестиции там са с обратен знак за България, защото представляват изтичане на капитал от нашата страна. Вероятно акционерите в холдинга биха били доволни от експанзията му в бързоразвиващият се Татарстан, ако бяха надлежно информирани за горепосочените сделки. Доколкото знам тази информация все още не е оповестена макар, че „Химимпорт” не е „обикновена” публична компания, а най-голямата на БФБ по приходи и печалба за 2010г. Неразкриването на тази информация говори за ниското качеството на корпоративно управление на „синия” чип и за абсолютната незаинтересованост на г-н Каменов към дребните акционери. Защо тогава въобще холдингът е листван на БФБ? Не вярвам за да се снима г-н Керезов по медиите, нали?

Има ли лош инвеститор? Според мен няма лоши инвеститори… има слаби регулатори. Затова в едни държави инвеститорът е лош, а в други - добър. Каквато държавата, такива и инвеститорите. Накрая ще завърша с това, че нашето правителство, страдайки от предразсъдъци от годините на прехода, полага много по-големи усилия за привличането на чужди инвеститори, отколкото да задържи местните. И не само, а като че ли се радва на инвестициите на местни компании в чужбина – откриването на завода на „Монбат” в Румъния, за което писах тук. Може и това да е правилна стратегия – да се търсят качествени инвеститори, но струва ми се, че гонейки дивото, изпускаме питомното.

 

Материалът има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на акции.

 

Пламен Дерменджиев

dplamen@gmail.com



[1] „Химимпорт” АД е най-голямата публична компания на БФБ по приходи и печалба за 2010г. Приходите на холдинга възлизат на около 10% от БВП на страната.




Гласувай:
2



1. borsi - ТИМ и Б. Б. са се срещали. Малко преди ...
21.06.2011 15:02
ТИМ и Б.Б. са се срещали. Малко преди местните избори, 2 седмици мисля преди това, имаха среща в Рапонги във Варна.
цитирай
2. plamender - Благодаря за коментарите!
21.06.2011 16:28
До borsi: 10x за инфото. Това е добро начало, но защо не е официално? В кръга на шегата е добре и за акционерите, че "няма да бъдат закачани", подобно на обещанието за Мишо Бирата.

До Ники: Приятелю не знам защо ти се изтри коментара. От Blog.bg ми казаха, че има някакъв проблем и случайно се изтриват коментари...Иначе си прав силните регулатори не решават на 100% проблема с лошото корпоративно управление, но и на 33% да го решат е нещо все пак. Освен това мисията да направиш "лошите" инвеститори "добри" е невъзможна, докато не така седят нещата с регулаторите.

Поздрави на всички и успех!
цитирай
3. анонимен - Радо
08.07.2011 01:24
Пламене, привет!
Засягаш една много интересна за тема. Влечението ми към нея е продиктувано от сложилата, в резултата от т.н. „преход съм пазарно стопанство и демократично общество”, ситуация. Странни демократични сили, чийто „генезис” е откровено наследство на присъщите на бившите комунисти (доколкото има „бивши”) подходи, принципи и методи на политическо и държавно управление.
Подходът на „правене” на политика в България е доказателство за това, че до момента провежданата икономическа, социална, културна, образователна, отбранителна и прочие политика не въплъщават принципите на съвременната „Политическа икономия”, която вече е и предмет на изучаване в някои български университети. Тя е по-скоро „компромис”(кавичките подчертават евфемистично д градивния смисъл на използваната дума в конкретния контекст) между комунистическата „Политикономия” и съвременната и „сестра” , наречена „Политическа икономия”.
Ако се изразим неевфемистично , провежданата политика в България е „пълно недоносче”, тъй като не няма ясни цели, стратегии, политики и конкретни програми за изпълнение, които да почиват на национални идеали и да с в услуга на градивната част от обществото. Кои са нашите цели? Ето ги и тях: „Да се присъединим към НАТО”; „Да се присъединим към ЕС”; „Да се приватизира всичко на каквото и да е цена”. Разумните държавни ръководители, каквито нашите не са, разглеждат включването в подобни съюзи като стратегии, средство за повишаване на икономическия растеж, подобряване на начина на живот на населението, повишаване на националната сигурност, използване на националния потенциал и прочие.
Ето защо нашите „умници”, т.е. ние, тъй като си ги избираме, не виждаме по-далеч от това да бъдем приети някъде като „необходимо зло”, а не като потребен „градивен елемент”, който води до повишаване на качеството на функциониране на дадения съюз. Всичко това резултира в това, че България става „страна - членка”, но по-скоро с акцент върху второто, която плаща висока цена за това бъде приета, а не извлича никаква полза за своите граждани и икономически субекти - т.е. ние сме априори губещи, а апостериори още по-губещи. Сегашното правителство е еманация на политическия и икономически преход в България. За Бойко Борисов персонално няма да говоря. Самият факт, че той е Министър председател, а опозицията го обвинява в неща, които касаят неговото, според тях „тъмно минало”, е доказателство за защитаваната от мен, макар и несистематично, теза в настоящия пост. „Има нещо гнило в Дания”!, следва да се замени с „Има ли нещо, което не гнило в България?”
Имам много какво да кажа по въпроса, който повдигаш, но ще го резюмира в няколко реда. Изкуствено създадената икономическа класа в България, изпревари създателите си от „политическата” такава. Управляващите политически партии така и не успяха да създадат институции, които да формират благоприятна икономическа среда, която да привлича стратегически инвеститори. Казвам „стратегически”, тъй като резултатът „бетонните” се видя – чу се „пук”. Темата, която засягаш, е потвърждение на това, което накратко се опитах да кажа. Бившите „комсомолци”, „командоси” и „тюлени” вече не харесват това, което довчера им носеше икономическа изгода. Позволи се да се натрупа първоначален „порочен” капитал, а следа като придоби „цивилизовано” измерения дори и той става „неблагодарен” на своите
цитирай
4. plamender - Здравей Радо!
12.07.2011 09:16
Благодаря за хубавия коментар. Спомни си исторята на Уолстрийт и ще видиш, че нещата следват естествения, макар и публично скрит и нелицеприятен ход. Има няма 100-тина години, подобно развитие е имало и в щатите, така че надежда има и за нас.

Странно ми е само колко много са хората у нас, вкл. в УНСС, които са с "широко затворени очи". Добре е, че има и такива, които все пак могат и да мислят самостоятелно.

Извинявай за късния отговор, но бях се запилял някъде в морето.

Поздрави.
цитирай
5. анонимен - хххххххххххххххх
07.08.2011 14:59
Господине имам един въпрос на коЙто не мога да си отговоря след като сте толква добър анализатор защо сте ТОЛКВА нелеп в изкаванията си за Софарма,Монбат защо сте такъв плъХ питам се аз простия човек четейки вашите анализи.
цитирай
6. анонимен - Явно се виждат от време на време... :)
13.09.2011 11:33
Българско-германската компания за ремонт и поддръжка на самолети за гражданско въздухоплаване "Луфтханза техник София" ще инвестира нови 20 млн. лева в разширяване на производството си....

Почетен гост на церемонията по подписване на договорите за разширение на
ремонтно-техническата база на "Луфтханза техник София" по-късно днес ще бъде премиерът Бойко Борисов.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/09/13/1154698_lufthanza_tehnik_sofiia_shte_vloji_20_mln_leva_v_tri/
цитирай
7. анонимен - Interesting, thanks
25.09.2011 01:02
I received excellent information from a web site
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamender
Категория: Бизнес
Прочетен: 387936
Постинги: 57
Коментари: 626
Гласове: 909
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031